středa 19. října 2016

ZUŠ Rychnov nad Kněžnou pořádá klavírní recitál Pavla Zemena

ZUŠ Rychnov nad Kněžnou měla a má výborné muzikanty, je tak viditelná kvalitní činnost učitelů, kteří s láskou vedou děti. ZUŠ uspořádá Klavírní recitál Pavla Zemena, koncert se uskuteční v rámci abonentního cyklu klavírních recitálů 25. října od 17:00 hodin v koncertním sále ZUŠ.


Pavel Zemen začal hrát na klavír v pěti letech. Na ZUŠ Rychnov nad Kněžnou pracoval pod vedením své matky Taťány Zemenové a Iriny Tonkogolos, pod jejichž dohledem dosáhl prvních úspěchů (národní soutěže ZUŠ, soutěž Prague Junior Note, Mezinárodní festival mladých pianistů Glubczycích – tituly laureáta).
Od roku 2005 jezdil na AMU v Praze, kde jako model pracoval se studenty klavírní katedry pod dohledem prof. Aleny Vlasákové.
V roce 2007 úspěšně vykonal talentovou zkoušku na Konzervatoř České Budějovice, kterou nakonec ukončil absolutoriem ve dvou oborech, a sice v oboru klavír ve třídě Marie Šimkové-Kotrčové a ve třídě Zdenka Zavičáka v oboru klarinet.
Během svého studia na konzervatoři se zúčastnil několika mistrovských kurzů (Alena Vlasáková, Vera Nosina, Jonathan Aner, Clara Moniuszko aj.). Zaznamenal úspěchy i na interpretačních soutěžích, kde vždy získal přední umístění, např. 1. cena a titul absolutního vítěze klavírní soutěže Pro Bohemia v Ostravě, 1. cena soutěže Nadace Bohuslava Martinů, kde také obdržel cenu Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro, a to koncertní vystoupení v rámci Pražského jara 2013.
Kromě zmíněného festivalu vystoupil také v rámci Abonentního cyklu Českého spolku pro komorní hudbu v Sukově síni pražského Rudolfina a na Mezinárodním festivalu komorní hudby v Českém Krumlově. Jako sólista spolupracoval s Jihočeskou komorní filharmonií.
Po absolutoriu na Konzervatoři v Českých Budějovicích byl přijat v roce 2014 na JAMU v Brně do třídy Aleny Vlasákové v oboru klavír a do třídy V. Spilky a prof. M. Poláka v oboru klarinet.
Již v prvním roce svého působení na této škole dosáhl výrazných úspěchů v mezinárodních soutěžích - 1. cenu v mezinárodní soutěži “Notes in Harmony” v italské Bettoně, rovněž 1. cenu a titul absolutního vítěze v mezinárodní soutěži “Young Academy Award” v Římě a také 4. místo a diplom finalisty mezinárodní soutěže “Euregio Piano Award” v německém Geilenkirchenu.
Za katedru Klavírní interpretace byl nominován k provedení skladeb S. V. Rachmaninova a O. F. Korteho ve vysílání Českého rozhlasu Vltava. Od podzimu roku 2016 bude jeho jméno figurovat na Listině mladých umělců poskytované Nadací Český hudební fond.
V současné době je studentem 3. ročníku JAMU v Brně ve třídě prof. Aleny Vlasákové. Pravidelně koncertuje jak po celé České republice, tak i v zahraničí (Německo, Slovensko), v rámci nejrůznějších projektů.
Na programu bude tvorba Leoše Janáčka, dále zazní skladby Fryderyka Chopina, Roberta Schumanna a Ference Liszta.

Žádné komentáře:

Okomentovat